Kontakti
Više informacija
Više informacija

Zašto je važno igrati društvene igre u obitelji?

Odmor od tehnologije danas se može činiti izazovom, pogotovo kada tražimo načine da se zabavimo sa svojom djecom. No društvene igre mogu postati jednom od omiljenih aktivnosti za provođenje zabavnoga dana s obitelji, koje, osim što su zabavne, nose velike dobrobiti mlađima i starijima.

Ovo su neke od njih:

1. Uče nas poštivati ​​pravila

Društvene igre zabavan su način da naučite postavljati granice i slijediti pravila. Djeca otkrivaju da bez pravila nema zabave i da se ona jednako odnose na sve igrače. Roditelji i djeca moraju biti jasni u vezi s pravilima i uvijek ih poštivati.

2. Čine nas analitičnima

Želja za pobjedom prisutna je u svima i stoga je nastojimo ostvariti. Osim što time učimo kako gubiti i pobjeđivati, pomažemo i u razvoju i/ili izoštravanju sposobnosti analize.

3. Potiču nas na suradnju

Mnoge društvene igre uključuju udruživanje, što pomaže sudionicima da poboljšaju osjećaj suradnje i suradničkoga rada. Za postizanje cilja bitno je sudjelovanje svih igrača i vjerno ispunjavanje svoje uloge i odgovornosti.

4. Razvijaju toleranciju prema frustracijama

Strah od reakcije naših mališana može nas udaljiti od igre. Djeca se vole osjećati kao prvaci i to ih jako motivira, ali također je važno naučiti ih da ne pobjeđujete uvijek i da se frustracija može na zdrav način asimilirati. Društvene igre vrlo su koristan alat za ove slučajeve. Što više budemo radili, djeca će se bolje upoznati, lakše će se nositi sa svojim frustracijama i primjenjivat će to u svim okolnostima svoga života.

5. Poboljšavaju pamćenje i koncentraciju

U svakoj igri djeca se trude zapamtiti pravila, događaje, pa čak mogu vježbati zbrajanje, oduzimanje i opće znanje. Raznolikost društvenih igara koje imamo pri ruci nudi nam bezbroj mogućnosti za učenje i zabavu.

6. Uče nas donositi odluke

Društvena igra uključuje rizike, pa stoga i donošenje odluka. Djeca vježbaju ovu vještinu razmišljanja koja će im biti vrlo korisna za razvoj i učenje.

7. Razvijaju našu kreativnost

Većina igara omogućuje vam stvaranje novih pravila kako biste promijenili poteškoću, dali joj više uzbuđenja i prilagodili je drugim ciljevima. Na taj način s istom igrom možete razviti vlastite varijacije i pokrenuti svoju kreativnost, a pritom se i dalje pridržavati pravila.

Ukratko, pokazalo se da je i roditeljima i njihovoj djeci igra način poboljšanja odnosa, samopoštovanja i opće inteligencije, ali prije svega emocionalne inteligencije: biti strpljiv, upravljati emocijama, samostalno rješavati probleme, poštivati ​​druge igrače itd.

Stoga, ne zaboravite u svoj raspored uvrstiti društvene igre navečer ili vikendom. Najbolji plan za druženje s cijelom obitelji!

Fuentes:

MCP González - Pedagogía Magna, 2011 – dialnet.unirioja.es

https://edukame.com/beneficios-de-los-juegos-de-mesa-para-la-familia

Go to Top