Zainteresiranost žena za svijet znanosti, posebice matematike, u punom je zamahu. Međutim, to nije uvijek bio slučaj. Dugi niz godina kvalitetu obrazovanja žena i njihovo uključivanje u znanost potiskivale su i ograničavale predrasude, društveni pritisci i očekivanja.

Godine 2018. prvi je put ustanovljen Međunarodni dan žena u matematici u čast Maryam Mirzakhani. Ona je prva i jedina matematičarka koja je dobila Fieldsovu medalju u stogodišnjoj povijesti te nagrade. Cilj ove nagrade je prepoznati rad žena specijaliziranih za matematiku te potaknuti djevojke za rad u ovom području.

Djevojčice se od ranog djetinjstva mogu istaknuti u području matematike. Ako prepoznamo i promičemo rast, sigurnost i samopouzdanje djevojčica, formirat ćemo žene sposobne inspirirati druge i odmaknuti društvo od stereotipnih stavova kojih se nesvjesno drže.

Primjer ovakvog kontinuiranog rada na djevojčicama vidimo u Osnovnoj školi Ružičnjak u kojoj se učenice potiče na zanimanje za matematiku kroz zabavno i iskustveno učenje. Praktičnom nastavom i radom kod kuće potiče ih se da postanu uspješne i uzor budućim generacijama.