Listopad – urednost i poslušnost

UREDNOST I POSLUŠNOST
Dragi roditelji, u listopadu posebni naglasak stavljamo na vrline UREDNOST i POSLUŠNOST. Rastimo zajedno, sretno!

Poslušnost nije vrlina koja je izmišljena za malenu djecu; njezin smisao nije olakšavati roditeljima život. To je vrlina – poput svih drugih vrlina – za cijeli čovjekov život.

Zašto biti poslušan?

Poslušnost je i izvor istinske slobode. Navezanost na vlastitu volju pretvara čovjeka u roba. Znamo da volja, po svojoj naravi, naginje dobru, međutim razum često ne prepoznaje gdje se zapravo to dobro nalazi. Mi se vrlo često moramo obratiti kompetentnim autoritetima kako bismo provjerili je li ono što želimo i ono što je dobro doista jedno te isto. Poslušnost nam, u tim situacijama, daje snagu i ustrajnost u ostvarivanju ciljeva koje sebi postavljamo u životu. Stoga su raspoloživi motivi za poslušnost jako duboki, na njih ne nailazite svakoga dana, osobito ne kod vrlo male djece. Međutim, ako mi roditelji ne budemo imali te motive stalno na umu, postoji opasnost da ćemo očekivati od svoje djece da budu poslušna zbog vrlo jadnih motiva.

Kod djece je važno razvijati zdravu poslušnost te izbjegavati slijepu poslušnost jer slijepa poslušnost (u školi ili obitelji) često može dovesti do toga da dijete kasnije bude poslušno nekome tko nije dobar autoritet, najglasnijem dječaku iz društva ili sl. Važno je davati djeci objašnjenja, navoditi ih da razmišljaju kada je važno biti poslušan i zašto te ih voditi na putu poslušnosti.

Uredni se ljudi pridržavaju logičnih procesa (što je od velike važnosti za postizanje svakoga cilja) u organizaciji, u korištenju vremena, u ostvarivanju poslova na vlastitu inicijativu, a da ih se na sve to ne mora stalno podsjećati.

Poput ostalih kreposti, i urednost ima dva aspekta: intenzitet kojim se vrši i ispravne motive. Ona katkada postaje cilj samoj sebi pa bismo odmah na početku trebali reći da ovom krepošću mora upravljati razboritost. Ovdje se radi o poretku prioriteta unutar ciljeva koje si postavljamo poradi osobne izgradnje. Držanje reda u kući kao neophodna uvjeta za dobar obiteljski život i dobre odnose među članovima obitelji vrlo je različito od nametanja urednosti kao potrebe koja se temelji na roditeljskoj opsesiji. Urednost nikada ne smije otići toliko daleko da počne gušiti spontanost i način života u kojemu vlada ljubav. Mi ne sugeriramo da naš život treba biti uređen u svakoj pojedinosti, nego samo onoliko koliko je dostatno za omogućivanje ostvarivanja važnih ciljeva. A to znači biti razborit.

Ponovno pred vas stavljamo zadatak vezan uz ovomjesečne vrline koji možete u obitelji primjenjivati ovaj mjesec te tako kao obitelj rasti u urednosti i poslušnosti! Za početak je važno s kćerima popričati o vrlinama koje se obrađuju ovaj mjesec, istaknuti važnost pojedine vrline, vrednovati koliko se dobro živi pojedina vrlina u obitelji te odrediti prostor za rast u pojedinoj vrlini. Za to predlažemo kratki obiteljski sastanak (oko 10-15 minuta). Bilo bi izvrsno da svaki član obitelji odredi jednu (ili maksimalno dvije) konkretnu stvar vezanu uz urednost ili/i poslušnost koju može popraviti. Neke od aktivnosti mogu biti:

  • odmah pospremim stol nakon jela
  • nakon učenja i pisanja zadaće spremim knjige za sljedeći dan
  • moja školska torba uvijek je uredna, bez nepotrebnih stvari u njoj
  • iznosim smeće svaki dan
  • poslušam odmah kada me mama ili tata zamole nešto
  • kada se ustanem od stola, vratim stolicu uredno uz stol
  • pazim da su mi olovke i bojice našiljene i spremne za rad
  • pazim na urednost svoje odjeće i obuće

Kako bi se u obitelji međusobno mogli bolje pratiti i poticati, dobro je napraviti tablicu u kojoj će svaki član voditi bilješke koliko dobro obavlja odabranu aktivnost.

Primjer jedne tablice koju vodi obitelj:

TJEDAN

MAMA

odjeća u ormaru

TATA

cipele

BRAT

radni stol

SESTRA

igračke

JA

krevet

1.

       

2.

         

3.

         

4.