U Osnovnim školama Lotrščak i Ružičnjak u Zagrebu, održali smo završnu konferenciju #BENO2023. Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti poduzetništva za učenike 6.-8. razreda osnovnih škola na kojoj smo djecu podučavali timskom radu, komunikaciji, razvoju projekata, uočavanju i rješavanju problema – ukratko poduzetnosti i poduzetništvu.

Učenici su čitavo proteklo polugodište gradili vlastite biznise! Radili su u različitim timovima, a svaki tim imao je svojeg direktora, marketing menadžera, produkt dizajnera i/ili financijskog menadžera. Svaki je tim istražio svoje tržište, sastavio poslovne planove, izradio i testirao prototipove svojih rješenja te ih u konačnici i prodavao na tržištu (unutar škole).

Naziv programa „BENO“ zapravo je nadimak Benedikta Kotruljevića Dubrovčanina, renesansnoga trgovca, diplomata te velikana hrvatske i europske ekonomske misli. Beno je autor prvog udžbenika iz praktičnog poduzetništva „O trgovini i savršenom trgovcu“ iz davne 1458. godine, čiji mnogi savjeti su dan-danas relevantni u modernom poslovanju. Slijedeći njegove vrijedne savjete, osmislili smo praktični kurikulum za izvannastavnu aktivnost poduzetništva te ga prilagodili modernom vremenu i đačkom uzrastu.

Naš cilj jest sustavno kod djece razvijati poduzetnost, kreativnost, komunikaciju, organizaciju, timski rad, planiranje, a sve to da bismo učenike učinili samopouzdanijima i proaktivnijima. Sudeći po prekjučerašnjim pitchevima, rekao bih da smo uspjeli! 🙂

Ponosimo se svim timovima jer su bili fantastični. No, posebno čestitamo timu FRUICE koji se bavi proizvodnjom i prodajom prirodnih i zdravih sokova. Njihov izvanredan pitch osvojio je žiri, a osim toga, prije i poslije konferencije, njihovi sokovi su bili iznimno traženi! Startapaškim žargonom – rasturili su product-market fit i uspješno lansirali proizvod.