BeLeader Program

BeLeader program je incijativa Zaklade Parentes, koja u školama, promiče integriranu formaciju pojedinca s kršćanskim elementima.

BeLeader predlaže 15 specifičnih kompetencija koji treba razvijati kod učenika tijekom školovanja (timski rad, rješavanje problema, sposobnost komuniciranja, itd.)

Time se želi potaknuti zrelost učenika, olakšati im razvoj samospoznaje i refleksije o vlastitom učenja (metakognicija).

Sve to s ciljem da učenici prepoznaju svoju svrhu u društvu, tako da teže ostvarenju pozitivnog utjecaja u svom okruženju.

Svaki učenik dobiva vlastiti priručnik u kojem su opisane kompetencije, savjeti za poboljšanje te prostor u kojem iznose svoje stavove i osjećaje o vlastitom napretku.

Tako se s projektom BeLeader nudi učenicima, koji to žele, da unaprijede svoju ljudsku i kršćansku formaciju pomoću različitih formativnih aktivnosti (razgovori, rad na vrlinama, mentorstvu itd.) Naravno, na tom polju vodeću ulogu uvijek ima obitelj, a škola samo teži da doprinese tom nastojanju, nadopunjujući formaciju koju već imaju u obiteljskom okruženju.

U našoj školi BeLeader projekt započeo je školske godine 2021./2022. kao pilot projekt u petom razredu osnovne škole. Učitelji predmetne nastave kroz jednostavne aktivnosti učenicima su približavali pojedine kompetencije.

U sklopu programa u školi su održane i dvije konferencije. O timskom radu i prednostima istog govorio je hrvatski reprezentativac Ante Budimir, a o autentičnosti u svakodnevnom životu progovorio je petašima, vjeroučitelj, TV voditelj i urednik u Salesiani Marin Periš.

                                        

Naši učenici su potrošili preko 50 sati usvajanja određenih kompetencija, a ovo su neke od najboljih aktivnosti.

Cilj projekta je bio da se kroz jednostavne aktivnosti koje već postoje u nastavnom predmetu, učenicima se pokaže kako mogu razvijati kompetencije i koja je dobrobit istih u svakodnevnom životu.

Primjeri dobre prakse:

Engleski jezik

Aktivnost: Izrada kuharice (Cookbook)

Kompetencija: Efektivno komuniciraj

        Pogledajte video: Cookbook (BeLeader)

Aktivnost: Famous people

Kompetencija: Znatiželja

Njemački jezik:

Aktivnost: Pisanje pisma

Kompetencija: Jezične vještine

Učenici 5. razreda pisali su pisma učenicima 5. razred Osnovne škole Ružičnjak.

Aktivnost: Recepti
Kompetencija: Timski rad

Likovna kultura:

Aktivnost: Modeliranje glinom (Raspelo)

Kompetencija: Empatija

Aktivnost: Izrada panoa
Kompetencija: Promatranje

Matematika:

Aktivnost: Lik iz mašte pomoću geometrijskih likova

Kompetencija: Mašta

Aktivnost: Što mogu s 1500 kn?
Kompetencija: Analitičko prosuđivanje
                               
Priroda:
Aktivnost: Rasprava o važnosti očuvanja tla
Kompetencija: Timski rad
Informatika:
Aktivnost: Rad u programu Scratch
Kompetencija: Rješavanje problema