eTwinning

eTwinning je službena platforma Europske unije na kojoj učitelji mogu objaviti ideje za projekte i pronaći partnere za suradnju među školama u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Coins of Culture

Sedmaši su u školskoj godini 2023.-2024. na nastavi engleskog jezika provodili eTwinning projekt „Kovanice kulture”. U ovom međunarodnom projektu sudjelovali su učenici iz devet europskih škola iz Italije, Hrvatske, Slovačke, Rumunjske, Turske i Poljske. Cilj projekta bio je da učenici steknu znanje o povijesti novca te informacije o monetarnoj i ekonomskoj uniji unutar Europske unije.

Rezultat projektnih radova bile su vlastite euro „kovanice” koje su osmislili i izradili učenici, koristeći nacionalne simbole svoje zemlje i opisujući ih tako da ostali sudionici projekta budu svjesni zašto su važni za građane dotične zemlje i kakav doprinos mogu dati baštini Europske unije. Sljedeći cilj projekta bio je korištenje engleskog jezika kao jezika komunikacije, razvoj kreativnosti, produbljivanje povijesnog i kulturnog znanja, međukulturalne svijesti te upoznavanje i korištenje IKT alata.

Na početku projektnih radova učenici su se upoznali s netiketom i pravilima sigurnosti na internetu te su saznali kako je izgrađena internetska stranica projekta na platformi ESEP. Otvoreni su im računi kako bi imali slobodan pristup internetskoj stranici projekta. Sljedeći korak bio je predstavljanje sebe i svojih interesa. Za to su naši učenici koristili aplikacije Bitmoji, Avatartion i Blabberize, a svoje su postove objavljivali na posebno pripremljenom Padletu. Sljedeći zadatak bio je predstaviti svoje gradove i škole. Naše partnere upoznali smo ponovno uz pomoć Padleta (vidi ovdje).

Sljedeća faza projektnih radova bila je istraživanje informacija o euru i o monetarnoj uniji EU-a. U siječnju smo odlučivali o izboru simbola koji su karakteristični za našu zemlju (mogli su to biti mjesta, zgrade, osobe itd.) i mogli bi se nalaziti na euro kovanicama. Odlučili smo se za izbor: Bašćanska ploča, Dioklecijanova palača, Sinjska alka, kravata, Vukovar, Vučedolska golubica, arhipelag Palagruže te hrvatski grb. Zatim smo olovkom nacrtali kovanice s tim simbolima, prebacili ih u Canvu, isprintali i plastificirali.

Međutim, drugi partneri bili su puno kreativniji; kovanice su izradili koristeći različite materijale i tehnike: glinu, plastelin, 3D olovku.

Projekt je bio uključen u naš Erasmus projekt „Getting Better, Getting European”, i time u grupnu mobilnost u Madridu. Tamo smo španjolskim kolegama prezentirali naš eTwinning projekt s kovanicama te hrvatsku kulturnu baštinu, a ujedno upoznali španjolsku kulturu i zanimljivosti.

Osim divnih plakata i sjajnog iskustva, također je nastao zajednički logo projekta s kovanicama od 1 eura koje su izradili timovi iz pojedinih zemalja. Proces suradnje obuhvaćao je redovitu tjednu komunikaciju s partnerskim školama, a kulminirao je online kvizom (Google Forms – Coins of Culture Quiz).