Imal smo roditelji sastanak za roditelje učenika trećih razreda naše škole i osnovne škole Ružičnjak na kojem je predstavljen projekt “Odgoj za ljubav”.
📊Voditelj projekta u našoj školi je vjeroučitelj Martin Kajtazi u koordinaciji s predsjednicom Roditeljskog instituta za odgoj i obrazovanje dr. Lucijom Murgić.
▶️Kako je osnovno načelo RINO škola sintetiziranje smjernica kvalitetnog odgoja i obrazovanja: personaliziranog, cjelovitog i dosljednog, vodeći brigu o cjelokupnom i skladnom razvoju osobe, u skladu s kršćanskim shvaćanjem čovjeka i života, pokrenut je projekt pod nazivom “Odgoj za ljubav”.
▶️Cilj projekta je odgovoriti na brojna izravno i neizravno upućena pitanja o tome kada i kako govoriti svojoj djeci o spolnosti. Naime, smatramo iznimno bitnim u školama u kojima se trudimo oko cjelovitog razvoja učenika potaknuti, osposobiti i ohrabriti roditelje da govore o tim važnim temama sa svojom djecom. Odgoj za ljubav je učenje o svemu onome što mi kao žene ili muškarci jesmo.
▶️Uloga škole u ovom projektu je zadana i dokumentom Kongregacije za katolički odgoj od nazivom “Odgojne smjernice o ljudskoj ljubavi” u kojem piše:
“Uloga je škole da pomogne i nadopuni djelo roditelja tako da djeci i omladini prikazuje »spolnost kao vrednotu i zalaganje čitave osobe koja je kao muško i žensko stvorena na Božju sliku«. Jedino tijesna suradnja škole i obitelji moći će osigurati korisnu razmjenu iskustava između roditelja i učitelja na dobrobit učenika. Sa stajališta kršćanske antropologije afektivno-spolni odgoj treba imati na umu cjelovitost osobe te stoga zahtijevati da se u nju ugrađuju biološki, psiho-afektivni, društveni i duhovni elementi.”
👨‍👩‍👧‍👦Roditelji su sa zahvalnošću prihvatili ideju projekta ohrabrujući škole da nastave s inicijativama koje snaže djecu, brak i obitelj!
💡Roditeljima su podijeljene brošure koje je uredila dr. Lucija Murgić u suradnji s vjeroučiteljem Martinom i vjeroučiteljicom OŠ Ružičnjak Marijom Tomečak. Predgovor u brošuri napisao je naš duhovnik don Josep.