I ove godine smo prigodno obilježili dan kada je papa Franjo izabran za poglavara Katoličke Crkve (13.3.). Ove godine je to jubilarna deseta godina pontifikata pape Franje!

Osobitu ljubav prema Petrovom nasljedniku ‐ papi gajio je naš hrvatski blaženik Ivan Merz. Ivan Merz je davne 1926. godine pokrenuo obilježavanje Papinog dan u Hrvatskoj. Predložio je da to bude dan kada je Papa prvi put zasjeo na stolicu svetog Petra. Papin dan je prilika u kojoj se iskazuje i ogleda naša ljubav prema Crkvi i njenom poglavaru.

Učenici su se pomolili za papu Franju. Prvi razredi su uz prezentaciju i video izradili molitvu pape Franje “Molitva 5 prstiju.” Drugi razredi su imali radni listić o papi, gdje su crtali papu Franju i napisali mu molitvu te su crtali Gospine krunice. Treći razredi su imali tablicu na ploči i kviz znanja o papi Franji s 20 pitanja. Učenici četvrtog razreda slagali su rečenice sastavljajući molitvu pet prstiju pape Franje. Učenici su se i pomolili u našoj kapeli za papu Franju.

Za učenike viših razreda te za djelatnik i roditelje, postavljena je izložba PAPE 20. i 21. STOLJEĆA (1900.–2023.). Kroz ovu izložbu učenici imaju priliku upoznati pape koji upravljali Crkvom u razdobljima 1. i 2. svjetskog rata te velikih društvenih i crkvenih promjena 20. i 21. stoljeća.

Izložba će biti u školi još neko vrijeme pa ju slobodno možete razgledati.


Molitva za Papu Franju:
“Bože, Ti si svetoga Petra postavio na čelo apostolskom zboru i na njemu sagradio svoju Crkvu, a papu našega Franju postavio si njemu za nasljednika. Blagoslovi, molimo te, Gospodine, našeg Svetog Oca i pomozi mu u njegovoj službi sveopćeg pastira. Budi njegovo svjetlo kako bi on bio vidljivi svjetionik Katoličkoj Crkvi u svijetu. Budi njegova snaga u ustrajnostima i kušnjama, pomozi mu biti gorljivim navjestiteljem Božje riječi i čvrstom glavom jedinstva Crkve. Po zagovoru bl. Alojzija Stepinca, borca za jedinstvo Crkve u Hrvata sa Svetom Stolicom, vodi papu našeg Franju putem vječnog spasenja da nam bude vidljivo počelo jedinstva u vjeri i temelj zajedništva u ljubavi. Blagoslovi Hrvatski narod i usliši njegove molitve na nakanu Svetoga Oca po Kristu Gospodinu našemu. Amen!”