PROJEKT „KORIZMENI HOD OCA I SINA“

Dragi očevi i majke, počinje korizma! Za katolike to je snažno liturgijsko vrijeme – vrijeme pokore, molitve i dobrih djela. Ne treba zaboraviti da je korizma i vrijeme kvalitetnih odluka među kojima je i rad na kvalitetnijem odnosu članova naših obitelji.

Kako bismo ojačali odnos oca i sina, odlučili smo započeti projekt koji će trajati do kraja korizme, a sve pod nazivom „Korizmeni hod oca i sina“. Projekt su izradili naš ravnatelj Marin Divić i vjeroučitelj Martin Kajtazi.

Drage majke, iako je ovaj projekt namijenjen očevima, isti vam može biti poticaj da osmislite u svojoj kreativnosti na sebi svojstven način vaš korizmeni put s vašom obitelji. Svakako se možete pridružiti vašom kreativnošću.

 

„Bog je postavio oca u obitelj da, svojim dragocjenim osobinama muškosti, bude »blizu svoje supruge, da s njom dijeli sve, radosti i tuge, napore i nade. I da bude blizu djece u njihovu rastu: kad se igraju i kad ispunjavaju svoje obveze, kad su bezbrižni i kad su tjeskobni, kad govore i kad šute, kad se odvaže na nešto i kad ih je strah, kad naprave pogrješan korak i kad ponovno pronađu svoj put; otac je nazočan, uvijek. No biti nazočan ne znači kontrolirati jer očevi koji su previše skloni kontroli sputavaju djecu, ne dopuštaju im da rastu«. Neki se očevi osjećaju beskorisnima ili nepotrebnima, ali istina je da »djeca trebaju naći oca koji ih čeka kada se vraćaju nakon doživljenih neuspjeha i promašaja. Ona će učiniti sve da to ne primaju, da to ne pokažu, no to im je potrebno«. ‘Nije dobro da djeca ostaju bez očeva i tako prestaju biti djeca prije vremena.“ – Papa Franjo, “Amoris laetitia”, broj 177.

 

Nadamo se da će ovaj projekt biti svima na pomoći, a posebno očevima i sinovima!